fredag 11 juni 2010

Ett hekto kondomer, tack!

Hur eggande är det egentligen att köpa kondomer?? Inte är det speciellt kul och engagerande traska in i en mataffär, bensinstation eller apotek och köpa, oftast flerpack, kondomer. Upphängda på rad och trist exponerade lockar det inte till någon lust, varken att köpa och eller för den delen att använda. Tyvärr!!

Har tagit del av de antal klamydiainfektioner i Kalmar bland ungdomar som jag fick mig tilldelad på ungdomsmottagningen häromdagen. Antalet fall går stadigt uppåt. Naturligtvis förstår jag att det gäller även andra åldersgrupper också, inte bara ungdomar. Till ungdomsmottagningen kommer tonåringar/unga vuxna där personalen utgår ifrån deras behov oavsett religion, kulturell bakkrund, funktionshinder och sexuell läggning. En frizon att där det är lätt att samtala med vuxna om intima och känsliga frågor. Ett fantastiskt viktigt arbete för att främja fysisk och psykisk hälsa där information om könssjukdomar ingår i en naturlig del av kontakten. Trots detta stora förebyggande arbete för att förhindra könssjukdomar och ofrivillig graviditet så används inte kondomer i den utsträckning det bör göra. Varför?

För att tilltalas av någonting är lättare att om det är roligt, engagerande spännande redan från början. Kondomförsäljningen idag är inte kul. Det är skittrist!! En del av problemet, anser jag, ligger i inköpets karaktär. Tänk om man kom in i en butik där det står stora skålar med kondomer i styckförpackningar. Skålar med olika färgglada förpackningar, olika smaker, olika former, olika storlekar, olika små spännande kittlande finesser. Ta fram en påse och stoppar ner dessa förpackningar som tilltalar dig som sedan vägs i kassan där du betalar efter hektopris.

Tänk att med sin partner eller väninna/vän gå där och frossa i allt detta. Synintrycket, läsa på förpackningarna, diskutera de olika sorterna, jämföra. Allt detta måste ju öka intresset, spänningen och naturligtvis även användandet av kondomer.

Tänk om vi hade en sådan kondombutik i Kalmar. Så spännande!!!

3 kommentarer:

Anders sa...

Den butiken finns. Det gäller bara att fråga sig fram. Där finns allt man kan tänka sig.

Nina Åkesson Nylander sa...

VAR??

Anders sa...

Kalmar har en alldeles utmärkt liten butik i city, med allt man kan önska sig.