tisdag 9 juni 2009

Demokrati på Öland - Del 4

Våra heta Ölandspotatisar får vi fortsätta att tillaga på två olika ställen på ön. Resturang Öland - två kök, två menyer och två notor. Tycker fortfarande att det vore mycket smidigare att laga all mat i samma kök på vår ö.

Blev förvånad att valresultatet blev det omvända i folkomröstningen. Trodde på ett positivt resultat i Mörbylånga kommun och negativt i Borgholms kommun. Men...så bidde det inte!! Valresultatet har talat sitt tydliga språk. Någon sammanslagning blir det inte inom de närmsta åren men att den dagen kommer är jag helt övertygad om. Ett samgående är nödvändig om vi skall klara de framtida utmaningar vi har framför oss.

Varför blev det ett NEJ i Mörbylånga kommun? Många anser att Öland inte var moget att slå ihop sina kommuner. Jag tycker det är en märklig åsikt där man gömmer sig bakom sanningen. Det ligger helt andra orsaker bakom Mörbylångas tveksamhet. I den smutskastning som Borgholms kommun och deras ekonomi har fått stå ut med under denna debatt kan vi skönja sanningen. De rika Mörbylånga vill inte dela plånbok med sina bröder och systrar i norr. Så enkelt är det och detta beklagar jag djupt.

Ordet som nu är högaktuellt är "SAMARBETE". Fixar vi inte att samarbeta smidigt över kommungränsen inom en snar framtid så får även "rika Mörbylånga" snart titta djupt ner i sin skrala plånbok. Familj- och Individomsorgen är på gång att flytta ihop. Bra!! Gränsöverskridande samarbete med en gemensam nämnd med politiker från båda kommuner (försmak på vår framtida gemensamma kommun?!). Skola, äldreomsorg och andra verksamheter måste nu titta över kommungränsen och börja samarbeta för att möta ölänningarnas ökande behov av kommunal service. Även våra två plånböcker kommer, helt enkelt, att tvinga oss till samarbete.

Demokratin. Min stora hjärtefråga. Här har vi nu en utmaning av stora mått. NEJ-anhängarna påstår att det blir närmre till beslutsfattarna om vi har två småkommuner. Ja, om vi fortsättningsvis får en inkommande strid ström av engagerande samhällsmedborgare i våra politiska partier som dessutom kan tänka sig att vika stor del av sin fritid till att arbeta politisk. Men..det är just detta vi inte har!! Inte någon av oss partier, oavsett färg. Påfyllningen är minst sagt skral. Här har vi ett STORT problem. Vi måste anpassa oss efter morgondagens krav. Att vara fritidspolitiker måste innebära andra förutsättningar än vad vi har idag. Förnyelse eller så får vi ett litet gäng heltidspolitker som sköter demokratin åt oss.

Det finns all anledning att fortsätta att blogga om Ölands framtid. Återkommer med mina färgstarka betraktelser om Ölands framtida samarbete mellan kommunerna. För detta måste ske - SNART.

Inga kommentarer: