måndag 10 augusti 2009

Blixt och dunder...samt influensa

Man bör ha ett förhållningssätt till den kommande influensan som de flesta av oss har till åskan dvs att ha respekt för fenomenet, agerar förståndigt och skyddar sig på ett sätt så man undgår att bli träffad av blixten. Vill påstå att de flesta går nog inte omkring dagligen och är rädda för åskan och så skall vi inte känna för den kommande influensan heller.
Skall vi nu jämföra influensan med åskan så börjar det snart att mullra borta i horisonten. Det är dags att börja planera för att inte bli träffade av Influensa A (H1N1). Istället för att dra ut jacket till datorn (tror de flesta skyddar sin älskade burk vid ett åskväder) skall vi nu tänka på att vidta enkla åtgärder, både hemma och på jobbet. Tvätta händerna, använd handsprit, vaccinera dig om du tillhör en riskgrupp. Skulle du bli sjuk...STANNA HEMMA!!!!!!
Själv skall jag vaccinera mig då jag är astmatiker. Jag har köpt handsprit till hemmet och jobbet samt har en liten behändig flaska handsprit i handväskan. Följer även den allmänna informationen om den kommande influensan som finns på Kalmar Läns Landstings hemsida: http://www.ltkalmar.se/lttemplates/NewsPage____13497.aspx samt informationen om den kommande vaccineringen: http://www.ltkalmar.se/lttemplates/PressReleasePage____13439.aspx
Min interpellation ang Influensa A (H1N1) till Kommunstyrelsens ordförande i Mörbylånga kommun är just av den arten att jag vill veta hur min kommun förbereder sig inför den kommande influensan. Vad är planeringen och hur ser strategin ut? Hur sprider man information till de anställda i vår verksamhet? Är det inte klokt att låta skolförvaltningen tillåta handsprit på våra skolor och förskolor under en begränsad tid? Hur gör vi om en personalgrupp blir väldigt drabbad av sjukskrivning före att kunna upprätthålla det ansvar och de uppgifter vi har gentemot våra kommuninnevånare? Enkla och viktiga frågor. Vet att min kommun redan har börjat förbereda sig så sakterliga. Känns tryggt!!
Inte var det meningen att få en hysteri kring den kommande influensan, som jag anser att en väldigt mycket lokaltidning anser....eller inte anser (det är svårt att veta vad personen vid tidningens överkritiska tagentbord egentligen menar). Nej, vi skall inte jämföra "Svininfluensan" med Digerdöden!! Vi skall inte heller totalt negligera det faktum att influensan kommer att drabba både våra medborgare och vårt samhälle hårt. Det är allas skyldighet att vidta de enkla åtgärder som finns för att kunna hejda smittspridningen. Vissa tidningar har förstått det här med ansvar och respekt och informerar sakligt medans andra grottar sig i en förlöjligande domedagsskildring och sätter en oseriös prägel inför det faktum att vi FAKTISKT kommer att drabbas av en pandemi snart.
Jag säger som vår Folkhälsominister Maria Larsson (KD) när hon uppmanar medborgarna att dra sitt strå till stacken: Tänk om alla medborgare i samtliga EU-länder skulle nysa i armbågen, ha handsprit i väskan eller fickan, tvättade händerna och stannade hemma från jobbet när de var sjuka.
Så enkelt...så klokt!!

Inga kommentarer: